مقدمه :
مشخصاتی برای اینکه بدانید چه سی پی یو (CPU) مناسب شماست در دو بخش برای شما آماده کرده ایم . بخش اول مشخصات پردازنده کامپیوتر در مورد تعداد هسته ، حافظه پنهان ، سازگاری پردازنده با سوکت و واحدهای پردازش گرافیکی یکپارچه بود که با هم بررسی کردیم .
حال در بخش دوم ادامه مشخصات پردازنده کامپیوتر ( سرعت کلاک ، رشته ها ، اورکلاک و توان حرارتی) را شرح میدهیم تا بیشتر با مشخصات سی پی یو آشنا بشیم.
مشخصات CPU که باید بدانید
1-تعداد هسته
2-اندازه کش(حافظه پنهان)
3-سازگاری با سوکت مادربرد
4-واحدهای پردازش گرافیکی یکپارچه
(چهار مورد اول را در بخش اول مطالعه کنید)
5-فرکانس سرعت هسته (سرعت کلاک پردازنده)
6-رشته ها
7-اورکلاک
8-توان طراحی حرارتی
5- فرکانس سرعت هسته (سرعت کلاک پردازنده)
اکثر سازندگان دوست دارند سرعت کلاک پردازنده های خود را تبلیغ کنند. می توان گفت اگر فقط یکی از مشخصات CPU را که اکنون در مورد آن صحبت می کنیم شنیده اید، سرعت کلاک CPU است.
سرعت بر حسب مگاهرتز یا گیگاهرتز اندازهگیری میکند که یک CPU در هر ثانیه چند سیکل ساعت را طی میکند، و یک سیکل ساعت زمانی است که یک پالس الکتریکی به CPU شما برخورد میکند و به آن اجازه میدهد دستورالعملها را اجرا کند و CPU شما را با بقیه کامپیوتر شما هماهنگ نگه دارد.
هرچه سرعت ساعت شما بیشتر باشد، چرخه های بیشتری را می تواند در یک زمان انجام دهد.
سرعت هسته آنقدر که فکر می کنید مهم نیست.
به نظر می رسد که سرعت کلاک بالاتر همیشه بهتر است (و معمولاً همینطور است) اما تمام مشخصاتی که باید به آنها اهمیت دهید این نیست، زیرا سرعت کلاک بالاتر لزوماً به معنای CPU سریعتر نیست. یک سری عوامل دیگر وجود دارد که باید در نظر بگیرید که سرعت CPU شما را تعیین می کند.
مهم است که تعیین کنید واقعاً چه مقدار داده در طول هر چرخه پردازش می شود . پردازنده های مدرن می توانند چندین چیز مختلف را به طور همزمان از طریق فرآیندی به نام خط لوله پردازش کنند.
مانند کارخانهای که مونتاژ را به مراحل مختلف تقسیم میکند، CPU ها میتوانند دادهها را به بخشهای مختلف تقسیم کرده و بر اساس آن پردازش کنند. این باعث می شود تا محاسبات را به طور قابل توجهی سریعتر کند.
اما دقیقاً اینکه چگونه پردازنده وظایف مختلف را به طور همزمان مدیریت می کند، به شدت به ریزمعماری تراشه بستگی دارد.
داخل CPU بسیار پیچیده تر از بزرگ ترین کارخانه است
از آنجایی که تعداد دستورالعمل ها در هر چرخه ساعت و بازده خط لوله می تواند بین برندها و مدل ها بسیار متفاوت باشد، سرعت ساعت هسته می تواند کاملاً فریبنده باشد.
به این فکر کنید که سی پی یو هنگام پردازش گلوله هایی که پس از انفجار یک نارنجک در یک بازی ویدیویی تیراندازی به سمت شما پرواز می کنند، چه می کند.
در نهایت، اگر کارهای فشرده با پردازنده انجام میدهید که نیاز به پردازش دادهها مانند ویرایش ویدیو یا رمزگذاری دارند، داشتن هسته های بیشتر برای پخش بار معمولاً عملکرد بهتری نسبت به سرعت کلاک بالاتر به تنهایی ارائه میدهد.
همانطور که می بینید، علاوه بر سرعت کلاک، فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که به عملکرد پردازنده شما کمک می کند که باید آنها را در نظر بگیرید.
در حال حاضر، سرعت ساعت را نباید به طور کامل نادیده گرفت، هنوز هم یک عدد ثابت است که باید در نظر گرفته شود.
نکته فقط این است که نباید عامل مهمی در تصمیم خرید شما باشد.
6- رشته های پردازنده
رشته ، تعداد کل فرآیند های مستقلی است که یک CPU می تواند همزمان انجام دهد. در تئوری، این عدد باید با تعداد هستههای CPU برابر باشد.
اما بسیاری از پردازنده ها دارای فناوری چند رشته ای هستند که به آنها کمک می کند سریعتر کار کنند. Hyperthreading (Intel) و Simultaneous Multithreading (AMD) عملاً یک چیز هستند، اما هر شرکت نام خود را دارد.
قابلیت های چند رشته ای سی پی یو به یک هسته کمک می کند تا دو رشته ایجاد کند. این به طور موثر میزان کاری را که یک هسته می تواند در یک زمان انجام دهد دو برابر می کند. رشته ها بیشتر به معنای عملکرد چندوظیفه ای است.
یک CPU با چهار هسته و چهار رشته دارای چهار هسته فیزیکی و چهار هسته تئوری است، به این معنی که در مجموع دارای هشت هسته است، نه چهارهسته.
7- اورکلاک
همانطور که اکنون می دانید، فرکانس ساعت هسته CPU شما اندازه گیری تعداد چرخه های ساعتی است که CPU شما می تواند در هر ثانیه انجام دهد. هرچه چرخه ساعت بیشتر باشد، سریعتر می تواند دستورالعمل ها را اجرا کند.
هنگامی که CPU خود را “اورکلاک” می کنید ، اساساً انرژی بیشتری برای افزایش فرکانس کاری آن ارسال می کنید. هرچه در هر ثانیه پالس های الکتریکی بیشتری به CPU ارسال کنید، CPU شما سریعتر خواهد بود.
برخی از CPU ها برای اورکلاک بهتر از سایرین هستند. برای مثال، پردازندههای AMD به دلیل قابلیت اورکلاک پذیری ( بهویژه جدیدترین سری Ryzen ) به خوبی شناخته شدهاند. پردازندههای اینتل نیز قابل اورکلاک هستند، اما تنها در صورتی که با علامت K در انتهای نام خود مشخص شده باشند.
برخی از CPUهای اینتل از کارخانه قفل شده اند، به این معنی که نمی توان آنها را اورکلاک کرد، در حالی که مدل های “K” آنها باز هستند و می توانید آنها را به حداکثر برسانید. برعکس، پردازنده های AMD همگی آنلاک هستند و به راحتی می توان آنها را با یک خنک کننده اورکلاک کرد.
پمپاژ بیشتر الکتریسیته از طریق پردازنده شما به معنی دماهای بالاتر است و اگر اوضاع را به هم ریخته باشید، پتانسیل گرم شدن بیش از حد CPU و به طور بالقوه باعث آسیب می شود.
اگر تصمیم به اورکلاک دارید، استفاده از یک خنک کننده CPU مناسب مورد نیاز است و این معمولاً به معنای استفاده از گزینه های پس از فروش است. نیازی یک کولر آبی گران قیمت بخرید. یک خنککننده ساده مانند Hyper 212 Evo از Cooler Master یک انتخاب عالی برای اکثر سازندگان مبتدی است که میخواهند عملکرد اضافی را از تراشههای خود کم کنند.
8- توان طراحی حرارتی
توان طراحی حرارتی (به عنوان TDP شناخته می شود) اندازه گیری مقداری است که پردازنده در یک سناریوی استفاده واقعی اما سنگین تولید می کند.
اما TDP کمی پیچیده تر از آن است، زیرا در وات اندازه گیری می شود. بیشتر CPU ها از 65 وات تا 95 وات TDP متغیر هستند، اما برخلاف تصور عمومی، TDP معیاری برای سنجش مصرف برق مستقیم نیست.
بله درست است ، وات واحد اندازه گیری توان الکتریکی در طول زمان است. به طوری که می تواند به توان الکتریکی مصرف شده یا توان حرارتی خروجی اشاره داشته باشد (هر دو استفاده صحیح است).
اگرچه این معیاری برای میزان دقیق برقی نیست که CPU شما استفاده می کند، اما کاملاً مرتبط است.
با این حال، این عدد بسیار کم است، زیرا تولیدکنندگان اغلب یک TDP واحد را به کل خانواده تراشهها اختصاص میدهند.
TDP یک راه عالی برای تصمیم گیری به نوع خنک کننده ای است که برای CPU خود نیاز دارید. زیرا معیاری برای تخمین خروجی حرارت است، به خصوص اگر قصد اورکلاکینگ دارید.
پردازنده ها باید زیر حداکثر دمای کاری خود نگه داشته شوند. وگرنه آنها به طور کامل خاموش می شوند یا عملکرد خود را کاهش می دهند تا از گرمای بیش از حد محافظت کنند.