راهنمای خرید, آموزشی

مشخصات پردازنده کامپیوتر | سی پی یو مناسب شما | (بخش اول)

abtinmag10 مشخصات پردازنده کامپیوتر | سی پی یو مناسب شما | (بخش اول)

مقدمه :

مشخصاتی برای اینکه بدانید چه سی پی یو (CPU) مناسب شماست در دو بخش برای شما آماده کرده ایم . در بخش اول در مورد تعداد هسته ، حافظه پنهان ، سازگاری پردازنده با سوکت و واحدهای پردازش گرافیکی یکپارچه برای شما آماده کرده ایم .

در بخش دوم ادامه مشخصات پردازنده کامپیوتر ( سرعت کلاک ، رشته ها ، اورکلاک و توان حرارتی) را با هم بررسی میکنیم.

مشخصات CPU که باید بدانید

1- تعداد هسته
2- اندازه کش(حافظه پنهان)
3- سازگاری با سوکت مادربرد
4- واحدهای پردازش گرافیکی یکپارچه
5- فرکانس ساعت هسته (سرعت کلاک پردازنده‌)
6- رشته ها
7- اورکلاک
8- توان طراحی حرارتی

1- تعداد هسته پردازنده :

هسته پردازنده

CPU (واحد پردازش مرکزی) شما وظیفه دارد حجم زیادی از موارد را با سرعت های باورنکردنی محاسبه کند و از هسته های مختلف برای انجام این کار استفاده می کند.

هر هسته را مانند یک پردازنده مینیاتوری در نظر بگیرید که قادر به انجام محاسبات خود است.    

به عنوان مثال، اگر یک پردازنده تک هسته ای باید 2 * 3 * 4 * 5 را محاسبه کند، در اینجا نحوه رسیدگی به این کار را نشان می دهیم:

  • 5 x 4 = 20
  • 3 x 2 = 6
  • 20 x 6 = 120

برعکس، یک CPU چند هسته ای چندین محاسبات را همزمان محاسبه می کند. یک هسته 5×4 را محاسبه می کند در حالی که هسته دیگر 3×2 را محاسبه می کند، پاسخ ها را در همان زمان دریافت می کند و در پایان آن ها را با هم ضرب می کند و به طور موثر در زمان صرفه جویی می کند.

به همین دلیل است که پردازنده‌های چند هسته‌ای عموماً در انجام کارهای فشرده مانند ویرایش ویدیو، که فرآیندهای مختلفی را به طور همزمان انجام می‌دهند، بهتر عمل می‌کنند.

با این حال، اکثر بازی‌های ویدیویی به طور کامل از تعداد زیادی هسته‌های CPU استفاده نمی‌کنند . در واقع، هر چیزی بیش از چهار هسته (شاید شش هسته) توسط اکثر بازی‌های کامپیوتری مدرن استفاده نمی‌شود. داشتن بیش از چهار هسته چیز بدی نیست، به خصوص اگر قصد دارید به معنای واقعی کلمه به غیر از بازی با رایانه شخصی خود، کارهای سنگین دیگری نیز انجام دهید.

نکته آخر اینکه 

هرچه پردازنده شما هسته های بیشتری داشته باشد، همزمان می تواند وظایف بیشتری را انجام دهد، بنابراین قدرتمندتر و موثرتر می شود . اگر قصد بازی کردن و انجام کارهای سنگین را دارید، پردازنده‌های Intel i5 و Ryzen 5 با شش هسته گزینه عالی برای در نظر گرفتن هستند.

2- اندازه کش پردازنده(حافظه پنهان)

حافظه پنهان CPU شما برای سرعتی که همه ما از محاسبات مدرن به آن عادت کرده ایم، حیاتی است. اکثر مردم با شنیدن «حافظه سیستم» به یاد هاردHHD یا SSD و حتی رم می افتند. اما کش CPU شما شکلی از حافظه است که اغلب نادیده گرفته می شود و برای عملکرد سیستم شما بسیار مهم است .

02 مشخصات پردازنده کامپیوتر | سی پی یو مناسب شما | (بخش اول)

حافظه پنهان CPU شما نوعی حافظه تخصصی است که مستقیماً در CPU شما تعبیه شده است.

اما چرا CPU شما وقتی RAM دارید به حافظه خودش نیاز دارد ؟

جواب مشخصه ، RAM شما سریعتر از هارد دیسک شما است. اما پردازنده شما حتی سریعتر از آنچه RAM شما می تواند آن را ارائه دهد، داده می گیرد .

علاوه بر این، با ادامه افزایش قدرت پردازنده ‌ها با سرعتی باورنکردنی ، ماژول‌های RAM با حاشیه‌های بیشتری پیشی می‌گیرند. بدون حافظه سریعتر، CPU شما در حالی که منتظر RAM می ماند هیچ کاری انجام نمی دهد.

حافظه پنهان سی پی یو (کش cpu)

برخلاف حافظه سیستم که از رم پویا (DRAM) استفاده می کند، کش سیستم شما از رم استاتیک (SRAM) استفاده می کند.

یک CPU متوسط چند مگابایت حافظه کش در دسترس خواهد داشت اما استفاده فوق العاده ای از آن می کند. هنگامی که یک پردازنده  به چیزی از رم سیستم اصلی دسترسی پیدا می کند، معمولاً آن را در حافظه پنهان خود ذخیره می کند، سپس از الگوریتم های پیشرفته برای حدس زدن مجموعه دستورالعمل های بعدی مورد نیاز خود استفاده می کند و آن داده ها را از RAM نیز دریافت می کند.

اساساً CPU شما از RAM هر داده ای را که فکر می کند به آن نیاز دارد می خواهد و تمام داده ها را برای استفاده فوری در حافظه پنهان خود ذخیره می کند.

 

3- سازگاری با سوکت

سوکت پردازنده

بر خلاف بسیاری از سوکت‌های PCI Express که می‌توانند مجموعه‌ای از اجزای مختلف را تامین کنند، تقریباً هر خانواده جدید CPU سوکت مخصوص به خود را دارد.

این چه معنایی دارد؟

شما باید کمی بیشتر به نوع سوکت مادربرد خود توجه کنید . سوکت های اینتل و AMD قطعاً به طور قابل توجهی متفاوت هستند. اینتل از یک سیستم نصب به نام “Land Grid Array” (که بیشتر به عنوان LGA شناخته می شود) استفاده می کند.

 خود CPU دارای پدهای تماس الکتریکی کوچکی است، در حالی که خود پین ها در سوکت روی مادربرد قرار دارند.

هنگام خرید یک CPU اینتل، احتمالاً متوجه خواهید شد که بسیاری از آنها “LGA 1151” یا “LGA 2011” نامیده می شوند. عدد مربوط به تعداد پین هایی است که در پایین سوکت و پدها در پایین CPU قرار دارند.

چرا پردازنده‌ها به هزاران پین کوچک نیاز دارند؟ تحویل نیرو ی برق!

CPU ها می توانند انرژی زیادی مصرف کنند و تقسیم توان مصرفی بین بسیاری از پین های مختلف به تثبیت انتقال انرژی کمک می کند.

از سوی دیگر، CPU های AMD از چیزی به نام پین گرید آرایه (PGA) استفاده می کنند. برخلاف اینتل، خود پردازنده‌های AMD دارای پین‌ها هستند و سوکت‌های مادربرد AMD دارای سوراخ‌های کوچکی برای قرار دادن پین‌ها هستند. AMD همچنین از سیستم نامگذاری مشابه اینتل استفاده نمی کند، به این معنی که شما نباید اعداد موجود در انواع سوکت را با تعداد واقعی پین های روی تراشه مرتبط کنید.

4- واحدهای پردازش گرافیکی یکپارچه

پردازش گرافیکی یکپارچه cpu

برخی از پردازنده ها دارای گرافیک یکپارچه هستند، به این معنی که برای ارسال خروجی به مانیتور خود نیازی به خرید کارت گرافیک اختصاصی ندارید. با فرض اینکه مادربرد شما از آن پشتیبانی می کند، می توانید یک کابل HDMI را مستقیماً به مادربرد خود وصل کنید و زندگی را روی مانیتور خود ببینید.

تراشه‌های جدیدی مانند Ryzen 3 3200G (APU) حتی در موقعیت‌های بازی سبک نیز بسیار قدرتمند شده‌اند. برای افرادی که قصد دارند از کامپیوتر خود برای گشت و گذار در وب و سایر کارهایی که روی پردازنده گرافیکی تاثیر ندارند استفاده کنند، استفاده از یک CPU با گرافیک یکپارچه قطعاً گزینه مناسبی است.

اگر قصد دارید هر رندر سه بعدی انجام دهید (بازی کردن) من به شدت توصیه می کنم روی یک GPU اختصاصی سرمایه گذاری کنید. مهم نیست که CPU شما چقدر خوب است، گرافیک یکپارچه هرگز با قدرت یک کارت گرافیک اختصاصی رقابت نمی کند، به خصوص در مورد بازی.

ادامه مقاله (سی پی یو مناسب شما) را در بخش دوم مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *